Abonati-va prin email:

Introduceti adresa dumneavoastra de email pentru a va inscrie la newsletter:

Delivered by FeedBurner

16 ianuarie 2009

Comunicat Colegiul Psihologilor din Romania

COMUNICAT 

In baza mai multor sesizari ale psihologilor din specialitatile psihologia muncii si organizationala si psihologia transporturilor, prin care erau prezentate unele situatii in care societati comerciale intermediaza incheierea contractelor de prestari servicii psihologice, Colegiul Psihologilor din Romania a elaborat prezentul comunicat. 

Astfel, precizam ca activitatile psihologice prevazute la art. 5 din Legea nr. 213/2004 sunt activitati specifice psihologilor cu drept de libera practica, care pot furniza serviciile psihologice in baza atestatelor de libera practica emise de catre Colegiul Psihologilor din Romania, in fiecare specialitate profesionala, prin una dintre formele de exercitare ale profesiei prevazute in mod limitativ in art. 13 din Legea nr. 213/2004. 

In aceasta ordine de idei, amintim prevederile art. 14 alin. (1) si art. 16 lit. b) din Legea nr. 213/2004 care stipuleaza faptul ca raporturile contractuale se stabilesc intre titularii formelor de exercitare ale profesiei si beneficiarii serviciilor psihologice, iar prestatorii obtin pentru serviciile prestate onorarii sau salarii (pentru cazul in care serviciile psihologice sunt prestate catre beneficiari prin contracte individuale de munca). 

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 43 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, calitatea de furnizori ai serviciilor psihologice nu o pot avea decat psihologii cu drept de libera practica prin una dintre formele de exercitare ale profesiei prevazute in art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2004. 

Totodata, asa cum s-a precizat si in Punctul de vedere al Guvernului Romaniei inregistrat sub nr. 1939 din 26.06.2006, activitatile psihologice prevazute de art. 5 din Legea nr. 213/2004 nu sunt prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN) si nu reprezinta acte de comert, potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 31/1990 si art. 3-7 din Codul Comercial Roman. Asadar, activitatile psihologice nu pot fi prestate de catre entitati avand caracter comercial sau apartinand altor profesii, ocupatii sau activitati reglementate. 

In concluzie, va precizam faptul ca entitatile comerciale sau proprii altor profesii, ocupatii sau activitati reglementate nu pot desfasura activitatile psihologice prevazute de art. 5 din Legea nr. 213/2004 si nu pot contracta sau intermedia aceste activitati profesionale reglementate. 


Presedinte, 

Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN

Niciun comentariu: