Abonati-va prin email:

Introduceti adresa dumneavoastra de email pentru a va inscrie la newsletter:

Delivered by FeedBurner

14 ianuarie 2009

Aparitie test de creativitate - TORRANCE

D&D Consultants Test Central anunta lansarea in distributie comerciala pe piata din Romania a unuia dintre cele mai celebre instrumente utilizate la nivel international pentru masurarea creativitatii: Torrance Tests for Creative Thinking (TTCT) – elaborate de Paul E. Torrance.

Testul este disponibil spre achizitie in varianta de scorare manuala.Torrance de Gândire Creativa (TTCT) - reprezinta o metoda de masurare hibrida, cantitativ-calitativa si este bazat pe culegerea deschisa, proiectiva, a raspunsurilor persoanei evaluate însotite de o schema riguroasa de analiza a acestor raspunsuri. Modelul de scorare cantitativa este completat nu doar de indicatii detaliate, care rezulta într-un acord interevaluatori si în fidelitati neasteptat de mari, ci deopotriva de un set de norme, care fac cascorurile finale sa fie raportate în mod standardizat si cu referinta la un etalon riguros.

Testele Torrance de Gândire Creativa tind la evaluarea exprimarii creativitatii în doua ipostaze fundamentale: o ipostaza în care reactiile la stimuli sunt culese de la persoanele evaluate sub forma verbala si una în care reactiile sunt culese sub forma figurala, în desene. Pentru fiecare din aceste ipostaze sunt oferite doua forme alternative, Forma A si Forma B. Astfel, Testele Torrance de Gândire Creativa se regasesc în patru forme: Formele Figurale A si B si Formele Verbale A si B.

Materialele necesare testarii cu Testele Torrance de Gândire Creativa sunt pe de o parte caietele de testare, care contin stimulii si în care se înregistreaza si reactia persoanelor evaluate; pentru administrare este nevoie de asemenea de un manual de instructiuni.

În Statele Unite sunt publicate doua brosuri separate, numite „Manual de instructiuni pentru Formele Figurale A si B ale TTCT” si respectiv „Manual de instructiuni pentru Formele VerbaleA si B ale TTCT”. In manulul in limba romana a testului, acestea sunt incluse drept sectiunile majore A si B.

Pentru scorarea raspunsurilor date la oricare din formele Testelor Torrance de Gândire Creativa este necesara consultarea unor manuale de scorare si completarea grilei de scorare. In varianta româneasca a testului sunt incluse în prezentul manual, ca sectiunile majore C si D, sub numele „Manual de scorare structurata pentru Formele Figurale A si B ale TTCT” si „Manual de scorare structurata pentru Formele Verbale A si B ale TTCT”.

Etalonul românesc pentru Testele Torrance de Gândire Creativa este voluminos, deoarece este construit separat pentru cele patru forme ale testului, pe multiple segmente de esantion, alese atât pe considerente de an scolar, cât si pe considerente de vârsta si este inclus in manualul testului.

Informatii suplimentare pot fi obtinute online la http://www.testcentral.ro, ori contactand telefonic D&D Consultants, publisher-ul romanesc al instrumentului.

Echipa TestCentral
Tel/Fax: +4 021 230 45 99
Tel: +4 021 230 51 50
E-mail: support@testcentral.ro
Web: http://www.testcentral.ro

Niciun comentariu: