Abonati-va prin email:

Introduceti adresa dumneavoastra de email pentru a va inscrie la newsletter:

Delivered by FeedBurner

05 februarie 2009

COMUNICAT privind confidentialitatea actului psihologic

Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 213/2004, confidențialitatea actului psihologic este protejată prin lege și reprezintă o obligație a fiecărui psiholog.

Astfel, actul normativ nu stipulează nicio distinctie între specialitătile psihologilor, treptele de specializare ale acestora sau forma de atestare profesională. De asemenea, actul normativ se adresează atât psihologilor care îsi exercită actul profesional în domeniul public cât si psihologilor care îsi exercită actul profesional în domeniul privat, fără nicio deosebire.

Potrivit dispozițiilor art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, psihologul este obligat sa pastreze confidentialitatea în legatura cu faptele si informatiile despre care a luat la cunoștință în exercitarea atributiilor profesionale (rezultatele aplicarii metodelor si tehnicilor de evaluare si asistenta psihologica, precum si orice alte date personale ale beneficiarului persoana fizica evaluata psihologic), fiind interzisă utilizarea acestora in interes personal sau in beneficiul unui tert.

Rezultatele evaluarilor psihologice pot fi prezentate catre o alta persoana sau entitate numai cu acordul persoanei evaluate.

Astfel, avizele psihologice sau alte rezultate ale evaluarii psihologice pot fi prezentate unei terte persoane sau unei alte entitati numai de catre persoana fizica evaluata sau cu acordul persoanei fizice evaluate.

Datele cuprinse in avizul psihologic sau rezultatele directe ale evaluarii psihologice au caracter confidential si reprezinta date cu caracter personal ale persoanei evaluate, care, in conditiile legii, nu pot fi aduse la cunostinta altei persoane fizice sau juridice de catre psihologul examinator, decat in conditiile existentei acordului din partea persoanei evaluate.

Psihologul răspunde disciplinar pentru încălcarea confidentialității actului psihologic.


Presedinte

Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN

Niciun comentariu: