Abonati-va prin email:

Introduceti adresa dumneavoastra de email pentru a va inscrie la newsletter:

Delivered by FeedBurner

03 octombrie 2008

DISPOZITIE privind aplicarea Legii sanatatii si securitatii in munca nr. 319/2006

DISPOZITIE
privind aplicarea Legii sanatatii si securitatii in munca nr. 319/2006 in ceea ce priveste conditiile realizarii examenului de psihologia muncii si a examenului de psihologie clinica

In temeiul dispozitiilor art. 51 alin. (1) si (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 788/2005,

Presedintele Comitetului director al Colegiului Psihologilor din Romania d i s p u n e:
Art. 1. - Potrivit dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 213/2004 coroborate cu dispozitiile art. 14-18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, activitatile de psihologie se desfasoara la nivel specializat, in urma obtinerii de catre psihologi a atestatelor de libera practica eliberate de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Art. 2. - Potrivit dispozitiilor art. 13 lit. j) din Legea sanatatii si securitatii in munca nr. 319/2006 coroborate cu dispozitiile actelor normative cu caracter special privind exercitarea profesiilor si ocupatiilor din Romania, persoana care doreste sa profeseze sau sa ocupe o functie reglementata, trebuie sa-i fie testate psihologic aptitudinile, printr-un examen specific de psihologia muncii si organizationala, realizat in conditiile legii de catre un psiholog atestat in specialitatea psihologia muncii si organizationala, la angajare, precum si periodic la innoirea atestatului.
Art. 3. - In cadrul examenului de sanatate, reprezentand totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor, se realizeaza un examen psihologie clinica, prin care se urmareste surprinderea unor aspecte psihologice in legatura cu sanatatea salariatilor, examen necesar in cadrul avizului de sanatate al medicului de medicina muncii sau a medicului specialist, potrivit dispozitiilor art. 2 din H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, coroborate cu dispozitiile Anexei 1 si 2 din acelasi act normativ.
Art. 4. - Pentru evaluarea psihologica completa si in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, este necesar atat examenul psihologic de psihologia muncii si organizationala, cat si examenul de psihologie clinica, in conditiile legii.
Art. 5. - Nerespectarea dispozitiilor prezentei hotarari, precum si incalcarea competentelor expres si limitativ prevazute de lege constituie abatere disciplinara si va fi sanctionata potrivit dispozitiilor Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica.

Niciun comentariu: